luni, 19 decembrie 2011

Avatel la Dunare

 Stau si ma uit prin albumul digital si gasesc o poza. O poza destul de interesanta avand in vedere ca acel peste din poza mi-a confirmat teoria.
De multe ori stam pe malul Dunarii, pescuim si ne gandim. Practic ne deconectam.
Dar, din cand in cand, ceva ne mai atrage atentia: cate un pescar care alearga cu betele in spate de zici ca a vazut vreo fantoma, cate un coiot lihnit de foame ce atenteaza la mamaliga ta, sau cate un catamaran ce vine din aval catre amonte. Eh,cand vezi asa ceva, si cu ce viteza poate naviga, nu ramane decat sa te intrebi: ce va fii la mal dupa ce va trece el? Si am sa va spun! In primul rand se vor face niste valuri uriase ce vor matura cam tot ce este pe mal(1-2 m), dupa care se va tulbura apa cca 5-6 m de mal. In astfel de cazuri se intampla ca rapitorul sa atace.
Asa a fost si acum. Eram cu un bun amic pe la Dunare in zona Cetate si la un moment dat, vedem un cataraman ce gonea din aval catre amonte cu o viteza uluitoare. Mi-am zis: asta este momentul! Trebuie sa ma ridic pe dale sa nu ma faca leoarca! Am facut o "miscare" inspirata spre deosebire de amicul meu, care a fost atins un pic de valurile reci. Doar dupa cateva minute, in stanga mea vad o saritura, un atac. Nu mi-am dat seama ce peste era dar am zis: ori stiuca, ori avat! Schimb repede shadul de 8 cm cu unul de 5 cm, un capat de 7 gr, si plec catre zona vizata. Imi aduc aminte si acum cum ma intreba amicul meu: doar nu te duci sa dai dupa el pe plaja aia? Si raspunsul: ba da!
Ajung in locul vizat si lansez. Unica lansare a fost pe plaja, unde apa avea maxim jumatate de metru si deja ceva se tinea scai de shadul meu. Nu mai vroia sa-i dea drumul deloc. Intepatura a fost atat de puternica incat nici nu s-a zbatut pana la mal.
Dupa max doua minute ajung langa amicul meu, si-l rog sa-mi faca o poza, pe care am sa v-o arat cu mare placere si cu speranta ca voi mai avea asemenea partide frumoase, de care imi voi aduce aminte mereu cu drag.