vineri, 23 martie 2012

Pescuit la Cazanele Mari

   Dupa cum se intelege din titlu, am facut o partida de pescuit si la Cazanele Mari. Sa fiu mai exact, dupa Cazane, dar asta nu cred ca este foarte important pentru ca pana acolo sunt mii de locuri de pescuit. Fiecare isi poate alege locul dupa placul inimii. De la iesire din Drobeta Turnu Severin si pana la Moldova Noua sunt locuri de pescuit berechet. Din proprie experienta nu cred ca o viata de om este suficienta sa le pescuiesti pe toate. Noi am ales Cazanele Mari pentru ca acolo aveam cazarea.
Dupa cum v-am obisnuit, iesirile mele la ”garla” sunt mereu spontane: vorbesc de regula la telefon zece minute despre un lucru ce nu are legatura cu pescuitul si in doua minute punem la cale o iesire ce cu greu poate fii uitata.
Fara a sta mult pe ganduri, am aruncat in rucsac cateva cutii cu twistere, shad-uri si alte minunatii de cauciuc, o cutie cu jiguri care mereu imi rupe umarul J , si am plecat!
Drumul catre locul mult visat a fost super. De ce? Impreuna cu bunul meu prieten, cred ca am avut cel mai lung vis, dar cu ochii deschisi…. fiecare isi imagina captura vietii lui Si dai si vorbeste: tehnici, bete, fire, ca eu am aia, ca eu alta, ca este mai bun firul ala etc-uri dinastea pescaresti, care cred ca doar un pescar le poate intelege.
 Orbiti de  “talentele” noastre pescaresti si de peisajul de vis pe care drumul il are, nu stiu nici acum cum am ajuns sa dam cu betele in apa. Efectiv dadeam la peste si ma intrebam:cum am ajuns acolo? Era o liniste totala, nici unul din noi nu mai spunea nimic. Nu puteam sa cred! Pe drum aveam o logoree de parca amandoi inghitisem un radio hard-core si acum se asternuse tacerea.
Ajunsesem la Dunare si pescuiam! Asta era singura explicatie a tacerii noastre.
A durat putin pana sa gasim jigul cu greutatea  potrivita, dar a durat ceva mai mult pana sa ne dam seama de frumoasele substraturi pline de pietre, respectiv de agataturi. La un moment dat am inceput sa le poreclim J Una era  “coltul babii”, alta era  “somnul”, si inca una era  “somnul papa” Acum, ca a trecut o saptamana de la acea minunata partita de pescuit, tot imi vine sa rad de ce imi aduc aminte: am dat in coltul babii J , eu in somnul "papa.” Somnul "papa” era ruptura sigura!
Usor-usor timpul a trecut, si a inceput sa se inegureze. Am decis sa schimbam firele de 15 lb impletite cu unele de 10 lb tot impletite si un jig mai usor. A doua lansare, si bunul meu prieten  “scalpeaza”  un salaias la kil. Oau! Eu nimic! Inca doua lansari ale lui si mai ia unul la fel! Eu nimic! Deja imi puneam intrebari: unde gresesc? Nu m-am gandit doua minute, cand simt un tac puternic! Aveam si eu unul J Nu a fost un salau mare dar era punctabil. Amandoi l-am aproximat sarit de kilogram cu cateva sute de grame, dar nu mai conteaza asta. Conteaza ca am prins peste si a fost totul super!
Acum vine partea cea mai frumoasa: in drumul nostrum catre pescuit, am uitat sa trecem pe la cazare Era ora 22 si semnal la telefon nu este in zona. In nici o retea! Am insistat la gazda noastra si ca printr-o minune nu plecase de acolo. Ne-a deschis si ne-a cazat! Papica, dusulica si somnica pana la ora 5 dimineata. Deja inainte sa sune ceasul eram amandoi imbracati. Am predat cheia camerei si am fugit catre locul nostru. Am  prins toata ziua numai pixuri (strapazani), nimic ce sa merite o poza. In schimb, peisajul a meritat. Am sa atasez cateva poze si o poza cu al meu salaias care a salvat partida.
P.S. Un bun amic al meu  are o vorba care zice cam asa: Dunarea nu ramane niciodata datoare!








                                                             

 Fir Intins!

luni, 19 martie 2012

Bresa catre viitor.....

Din pacate putem vedea doar filmari cu cei ce braconeaza! Aceasta meserie este ca si curvia, cred ca cea mai veche din lume.... Chiar daca ne punem cu totii pe ei nu rezolvam nimic! Aceeasi problema an de an, zi de zi!
Pacat ca vedem si nu putem face nimic! Degeaba sunam la politie, sunam dar ramanem fara semnal.
Brusc se intrerupe!
La fel ca si postarea mea!
Vizionare placuta!

joi, 1 martie 2012

La oblete pe canalul cu apa calda

Si iarna se poate prinde peste. Pe canalul cu apa calda de langa Craiova, zona Isalnita, iarna este nebunie de pescari. De ce? Pai acolo se canalizeaza toti pestii din zona din cauza apei calde iesite din termocentrala. Apa are ca scop racirea turbinelor imense, ce prelucreaza  “caldura" pe multi bani ai locatarilor din Craiova. De acest lucru profitam la maxim noi, pescarii.
Pe canal se pot prinde foarte multe specii de pesti, cam tot ce este in Jiu de regula. Se poate prinde: somn,avat, clean, stiuca, mreana, scobar,caras, crap, cteno, ghibort, oblete, salau etc… S-a prins si pastrav dar foarte rar. De regula se prinde clean, oblete, mrenuta si caras. Pescarii mai iscusiti reusesc adesea sa prinda morunas si scobar.
Cleanul de regula se prindea bine la vobler, dar de cand asa zisii pescari au descoperit ficatul de curcan, este macel. Imi aduc aminte ca acum cativa ani, prindeam clean la vobler sau rotativa de nu aveam timp sa bag o tigare, acum acest lucru s-a intors impotiva noastra. Trebuie sa bagam un pachet de tigari sa vedem un clenisor la deget!
Din an in an pescarii incep sa improvizeze, apar cu fel de fel de accsorii (parasute, televizoare etc….) in speranta ca vor fi mai avantajati numeric fata de ala cu voblerul. Pacat! Asa nu fac decat sa reduca la maximum placerea de a pescui. Toate aceste lucruri murdare facute de ei le vom resimtii foarte curand!
Sa revin, am vrut sa arat ca nu ocup un loc de pescuit degeaba cum fac multi alti  “pescari”
La ora 14 am ajuns pe canalul cu apa calda. 99 % din locurile bune erau ocupate asa ca ce era mai nasol am ocupat noi. Noi, doua persoane pasionate de pescuit. Pescuit de orice fel, dar sportiv. Am intins o prajina de 4.5M , si am facut un nor de nada.
Am folosit un fir de 0,10mm si un carlig de 16. Pe carlig am pus viermisori si bobita de mamaliga.
Credeti-ma, dupa jumatate de ora deja o multime de ”pescari” ne dadeau tarcoale…. Dar cu ce dati in carlig, dar de ce nu ne spuneti si noua? Bla-bla-bla. Adica noi, dintr-un loc amarat putem face sa iasa un pestisor, iara voi din locuri consacrate, sunteti virgini in pescuit?
Efectiv tarcoalele lor parca ne dadeau putere. Am ajuns la un moment dat,in cca trei-patru ore, la obletele cu nr 100. Am zis stop! Gata! Suficient! Am inceput sa strang batul, si in timp ce desfaceam firul de la varf, hop si un amic pescar pe locul nostru.
Super! Noi prinsesem! El nimic! De ce oare? Pai cum sa vi la oblete cu fir de 0,25 si pluta din cocean? La obletele pe care il mai avem noi acum, cu cat esti mai finut cu atat esti mai rasplatit!..
Ma rog….. am strans si am plecat de acolo, dar nu inainte de a face doua-trei poze, asta asa ca sa-l ofticam si mai rau J. Acum sunt sigur ca daca am sa ma mai duc si maine pe acel loc, sigur am sa-l gasesc ocupat de oamenii ce au fost martori.
Totusi, sunt sigur ca daca iti pui un pic mintea la contributie si stii cum sa-ti atragi pestele pe vad, pot fii 1000  pe langa tine ca tot tu esti castigatorul. Cel putin eu asa m-am simtit in aceasta mini-partida de pescuit.








  Fir intins!