duminică, 16 decembrie 2012

Pescuitul la copca


        Avand in vedere ca suntem in toiul iernii si gheata a inceput sa capete  ceva grosime, am sa postez cateva din parerile mele despre pescuitul la copca.
In primul rand, pentru o siguranta sporita nu trebuie sa intram pe gheata decat daca are cel putin 10 cm grosime. Deci, trebuie sa fim foarte atenti. Mai trebuie sa fim atenti si in zonele unde este zapada pe gheata, caci acolo gheata este mai subtire fata de locurile unde nu este zapada. FOARTE MARE ATENTIE! 
Ca si imbracaminte ne trebuie ceva calduros, confortabil, cu incaltaminte care sa ne protejeze bine de frig (exclus adidasi-tenesi) si care sa nu alunece. Ar fii indicat sa avem la noi si un termos cu ceai fierbinte (exclus alcool) pentru hidratarea organismului.
De regula, in pescuitul la copca trebuie sa fim minim doua persoane, niciodata singuri!
O mare gresala consta in mersul in cadenta, pentru ca vibratiile pot provoca spargerea ghetii.
Indicat ar fi sa pastram patru-cinci pasi intre noi.
Copcile sa nu fie la o distanta mai mica de doi metri intre ele.
Nu sarim pe gheata in scopul de a arata ca aceasta nu se sparge!
Unealta de baza pe care trebuie sa o avem este freza perforatoare, dar in lipsa ei putem folosi si satarul de bucatarie (fara stirea nevestei)
Cu cat facem mai multe gauri cu atat avem mai multe sanse sa prindem mai multi pesti. De multe ori se intampla ca pestii sa fie egali ca numar cu numarul gaurilor date (cate gauri dam atati pesti prindem)
De regula copcile se fac dinspre mal catre larg de la o adancime de minim 80-100 cm.
Dupa ce facem copca (gaura), sondam apa cu o undita, care la capatul firului are atasat un plumb (maxim 3 gr) Asa vedem ce este sub noi si cat de adanca este apa..
Daca este foarte frig si nu vrem sa inghete apa din copca, punem cateva picaturi de ulei vegetal in apa.
Ustensilele necesare sunt: doua-trei undite de 1,5-2 metri foarte fine, si o lansetuta mica pentru pescuitul cu marmusca.
De regula plutele pentru copca sunt rotunjite, fara antena, dar cum se poate vedea in pozele atasate se pot folosi si alte tipuri de plute, fine sa fie!
Momelile cele mai folosite sunt: larvele de libelula (chironomide) si viermisorii. Momeala se lasa intre ape sau pe fundul apei. Daca observam ca pestele raspunde, mai putem face alte copci in apropiere, dar catre larg.
Pe post de nada putem folosii viermisorii vii, libelule si rame tocate marunt (ramele le maruntim inainte de a le arunca in copca)
Personal, momeala o tin in buzunar, intr-o cutiuta, asta pentru a evita sa o pun in carlig inghetata. Folosesc mereu in pescuitul la copca fire foarte subtiri: 0,08-010 la care atasez carlige nr 14-18.
La pescuitul salaului si al stiucii folosim montura clasica doar ca in loc de undita, legam firul cu un surplus de 10-12 m de mijlocul unui lemn mai gros (diametrul de 3-4 cm), care-l asezam deasupra copcii orizontal.
Ca si momeala este indicat sa punem in ancore sau carlige pestisori vii. Cel mai bine ar fi sa folosim pestisorii care ii prindem in acel loc. Pestii de prada prefera hrana casei!!!
Acum, ca toate astea au fost spuse, va urez, gheata groasa si fire intinse! 




                                                                   Si bibaneii aferenti.........